Ciltte Kararma

  • 29 Kasım 2017
  • 7.822 kez görüntülendi.
Ciltte Kararma

Bir sabah uyandığınızda cildinizin özellikle yüz bölgenizin daha kararmış olduğunu fark edebilirsiniz. Daha sağlıksız, daha bronz bir görüntü ile karşılaşabilirsiniz. Cilt uzmanları bu duruma pek çok şeyin sebep olduğunu söylerler.

Ciltte Kararma Neden Olur?

Bunlardan ilki cildin altındaki nem kaybıdır. Bu durum cilt üzerinde eşitsiz bir renk dengesine sebep olur. Bunun sebebi ise cildin altındaki katmanların tam bir şekilde çalışamamasıdır. Bu yüzden derinlemesine etki sahibi olan nemlendiriciler kullanmak önemlidir. Lakin bazı kararmaların sebebi bu olmayabilir. Örneğin ultraviyole ışınları. Güneş ışığına fazlaca maruz kalmak ciltte kalıcı kararmalara sebep olabilir. Bu yüzden yüksek faktörlü güneş kremleri ve ya koruyucular kullanmak önemlidir.

Kimi ciltler ise kendini daha yavaş bir şekilde yeniler. Cilt üzerindeki bu ölü deriler de ciltte kararmaya sebep olabilir. Bazı cilt problemi yaşayan kişilerde de alerji sebebiyle ciltte leke ve kararma görülür.

Bunların dışında yaşlılık, kirlilik ve hormonal etkilerle yüzümüzde ve cildimizde kararmalar görülebilir. Bazen de bazı hastalıklar sebebiyle ciltte kararmalar görülebilir. Pigment bozuklukları, addison hastalığı gibi durumlar buna örnektir.

Ciltte Kararmaların Çözüm Yolları Nelerdir?

Cidde kararmayı önlemek ya da geçirmek için genellikle doğal yöntemler kullanılır. Fakat cilt problemi ya da aşırı hassas bir durum yaşayanlar için doktorların gerekli gördüğü şekilde ilaç tedavisine başlanır. En sağlıklı ve doğal çözümler şunlardır:

  • E Vitamini Yağı: E vitamini yağı masaj yapılarak cilde uygulandığında kan akışını hızlandırır ve cilde ayrı bir canlılık kazandırır. Bu durumun düzenli bir ÅŸekilde yapılması ile ciltteki kararmalar iyileÅŸebilir. Bu vitaminin içerisinde bulunan özler hücre yenilenmesinde sebep olduÄŸu için iyileÅŸtirici etkiye sahiptir. E vitamini yağını aktarlarda ve eczanelerde bulmak mümkündür.
  • Limon ve Narenciye: Limon ciltte doÄŸal bir ÅŸekilde beyazlamaya sebep olur. Limon suyunu pamuk yardımı ile yüzünüze sürdüğünüzde ve ardından soÄŸuk suyla yıkayınca yüzdeki leke ve kararmalara iyi geleceÄŸi görülecektir. Portakal, ıhlamur gibi narenciye ürünleri de benzer etkiler gösterir. Ayrıca portakal suyu ile birlikte zerdeçal tozunu karıştırıp yüzünüze uygularsanız kararma ve siyah noktalara iyi geldiÄŸini görürsünüz.
  • Aloe Vera Jeli: Evinizde yetiÅŸtirebileceÄŸiniz bu bitkinin jelini kendiniz bile çıkarabilir, kararma olan bölgeye sürebilirsiniz. Ciddi etkileri görülecektir. Çünkü bu bitkinin jeli ciltteki pigmenti azalttığı için kararmayı da doÄŸrudan yok etmiÅŸ olur.
  • Süt: Birkaç hafta düzenli kullanıldığı zaman leke ve kararmalarda iyileÅŸme görülür. İçeriÄŸindeki laktik asit bu etkiyi saÄŸlamaktadır. O yüzden yüze yoÄŸurt vesaire gibi ürünlerin sürülmesi de etkili olabilir.

Ciltte Kararma Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle hassas bir cildiniz varsa veya cilt problemleri yaşayan biriyseniz, uzman bir doktora muayene olmadan kendinizce tedavi yolları uygulamayınız. Çünkü her sorun ve çözüm cilt tipine ve sorununa göre çeşitlilik gösterir. Fakat aşağıdaki basit nedenlerden kaynaklanan ciltte kararma probleminiz varsa, uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle ciltte kararma şikayetinden kurtulabilirsiniz.

  • EÄŸer cildinizdeki kararma kullandığınız bir krem veya makyaj ürünü sebebiyle ise derhal onu kullanmayı bırakmalısınız.
  • GüneÅŸ ışınları sebebiyle oluÅŸmuÅŸsa koruyucu kullanmadan dışarı çıkmamalısınız.
  • EÄŸer hormonel deÄŸiÅŸilikler veya addison hastalığı sebebiyle oluÅŸmuÅŸsa, vücut fonksiyonlarının normal hale getirilmesi gerekir ki bu da 1 yılı bulabilir. Cilt doktorunuz ile gerekli tedavi baÅŸlayarak iyileÅŸme sürecine girilir. Çünkü Addison hastalığı bir tür böbrek rahatsızlığıdır. Böbrek üstü bezlerde bazı hormonların üretilememesi sebebiyle ciltte leke ve kararmalara yol açabilir. Ä°laç ile tedavi edildiÄŸi için doktor kontrolü olması ÅŸarttır.

Ciltte kararma şikayetinin altında yukarıda bahsedildiği üzere pek çok neden yatıyor olabilir. En doğru tanı ve tedavi yöntemi için muhakkak cilt uzmanına başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ