Perine Bölgesinde Şişlik
Perine bölgesi, vajinanın dış dudakları ile anüs arasında kalan bölgeye verilen bir isimdir. Bu bölge normal anatomik yapısı gereği düz olmalıdır. Ancak geçirilen çeşitli hastalıklar ya da dış müdahaleler sonucunda bu bölgede çeşitli şişlikler, kızarıklıklar meydana gelebilmektedir.
Perine bölgesinde bulunan kaslar idrar ve dışkılama yapmak için gerekli olan kasları içermektedir. Bu bölgede meydana gelen şişlikler idrar ve dışkılama yapma işlemi esnasında acı duyulmasına sebep olabilir hatta ileri evrelerde kişinin tuvaletini yapamamasına kadar gidebilmektedir.
Perine Bölgesindeki Şişlik Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
1-)Doğum Sonrası
Doğum sonrasında bu bölgede doğum esnasında meydana gelen zorluklardan dolayı şişlik meydana gelebilmektedir. Bu şişlik genellikle kısa süre içerisinde geçmektedir. Doğum sonrası normal seyirde on gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Ancak bazı olgularda bu şişlik doğum sonrasında giderek büyür ve acı verir. Böyle bir durumda hiç zaman kaybedilmeden uzman bir hekime gidilmeli gerekli tetkikler yapılmalıdır.
2-)Enfeksiyon Kaynaklı Oluşumlar
Perine bölgesi enflamasyona çok açık olan bir bölgedir. Özellikle kadınların menstrual döngüsü boyunca temizliklerine dikkat etmemesi bu bölgeyi enfeksiyona daha açık bir hale getirmektedir.
Kişisel temizliğin yeterince yapılmadığı durumlarda, bu bölgede meydana gelen çeşitli yaralar sonucunda meydana gelen enfeksiyonlarda hiç zaman kaybedilmeden müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde enfeksiyon hızla yayılır ve vajinada çeşitli rahatsızlıklar oluşmasına neden olabilir.
Enfeksiyon kaynaklı şişliklerde doktor tavsiyesi üzerine kullanılan topikal antibiyotik krem ve jeller düzenli kullanım sonrasında genelikle istenilen etkiyi vermektedir. Yeterli gelmediği durumlarda doktor kontrolü ve tavsiyesi ile oral antibiyotik kullanımına geçilebilmektedir.
3-)Mantar Hastalıkları
Topikal mantar hastalıkları özellikle perine bölgesinde gözlenen mantar hastalıkları kadınların üçte birinde sıkça gözlenen bir rahatsızlıktır. Bu tür hastalıklarda perine bölgesinde meydana gelen şişlikler şiddetli kaşınmalar eşlik etmektedir. Zamanla bu bölgelerde ciddi kızarıklıklar, yanma hissi ve döküntülerde oluşabilir.
Mantar enfeksiyonunun daha fazla yayılmaması için acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Uzmanlar tarafından ilk aşamada topikal antifungal krem ve pomatlar kullanımı tercih edilmektedir. Bu topikal preparatların yeterli olmadığı şiddetli olgularda ise zaman kaybedilmeden oral yoldan antifungal ilaç kulanımına geçilmektedir. Kullanılacak krem veya ilacın kesinlikle doktor gözetimi altında alınması gerekmektedir.
Bu süre boyunca bu bölge temiz ve kuru tutulmalıdır. Nem esnasında mantar üremesinin daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Sık sık çamaşır değiştirilmeli, temiz tutulmalıdır.