Omuz Kapsül Yırtığı

  • 13 Mart 2017
  • 12.259 kez görüntülendi.
Omuz Kapsül Yırtığı

Omuz üç kemikten meydana gelmektedir. Bu kemikler türkçe isimleri ile sırasıyla üst kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiğidir. Tüm bu kemiklerden kasların ve sinirlerin geçmesini sağlayan aynı zamanda omuzun yukarı doğru hareketini sağlayan rotator manşet bulunmaktadır. Bu manşette dört sinirin bağlanma noktası olarak meydana gelmektedir. Bu bölgede meydana gelen herhangi bir bozukluk omuzda kapsül yırtılması olarak adlandırılabilmektedir.

Omuz kapsül yırtığı kişinin ciddi şekilde sıkıntı yaşamasına neden olur. Hafif yırtıklara kişi hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar yaşar, özellikle omuzu kaldırma işlemi esnasında ağrı katlanarak artar. Ancak ciddi yırtıklarda sakatlıklar, hareket etmekte zorluk meydana gelebilmektedir. Bu nedenle meydana gelen hasar hiç zaman kaybedilmeden tespit edilmeli ve hızla tedavi prosedürü uygulanmalıdır. Aksi halde meydana gelen hasarlar kalıcı bir hal alabilir.

Omuz Kapsül Yırtığı Nasıl Oluşur?

Kişinin omzunu aniden hareket ettirmesi bu duruma neden olabilir. Omuzun gerekenden daha fazla yük ile karşı karşıya kalması kaslarda zorlanmaya ve yırtılmaya sebep olabilmektedir. Ayrıca ısınmadan yapılan spor hareketleri de kapsül yırtığı oluşumunun en sık gözlenen nedenlerinden bir tanesidir. Geçirilen trafik kazaları ve bu bölgeye alınan darbeler kas dokusunda meydana gelen bozunmaya bağlı olarak çeşitli derecelerde gözlenebilmektedir.

Omuz Kapsül Yırtığı Tedavisi

Omuz kasları tüm vücut kaslarına göre çok daha bağlantılı ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu kasların herhangi birinde meydana gelen hasar tüm kasın harabiyetine sebep olabilir. Meydana gelen kapsül yırtığının doğru şekilde tedavi edilebilmesi için muhakkak hasarın meydana geldiği doku doğru bir şekilde tespit edilmelidir.

Hafif yırtıklarda kişinin istirahati büyük önem taşımaktadır. Bu durumdan sonraki süreçte kişi omuz kaslarını zorlayıcı hareketlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Fizik tedavi bazı olgularda gerekli görülebilmektedir. Ağır yırtıklarda ise kas dokunun düzeltilmesi için cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir. Bu durum sonrasında kişinin eski fonksiyonlarına kavuşabilmesi için muhakkak fizik tedavi almalıdır. Bazı olgularda ne yazık ki yırtılmanın şiddetine bağlı olarak hareket ve postural duruş bozukluğu meydana gelebilmektedir.

Meydana gelen bazı omuz kapsül yırtıkları ağrının hafif olması ile anlaşılamayabilir. Böyle durumlarda kişinin duruşunda meydana gelen bozukluk göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı olgularda sadece hareket esnasında ağrı gözlenebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ