Ağız Kenarında Kuruluk

  • 05 Ocak 2018
  • 6.058 kez görüntülendi.
Ağız Kenarında Kuruluk

Ağız çevresinde kuruluk oluşması sık karşılaşılan bir durumdur. Kuruma vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilecek bir durumken derinin nem dengesinin bozulmasına en duyarlı dokular dudak ve çevresindeki dokulardır. Bu yüzden bu bölgelerde kurumaya çok sık rastlanır. Kuruma genel anlamıyla derinin fazla nem kaybetmesidir. Bu durum genellikle fazla önemsenmez. Derinin fazla nem kaybetmesine sebep olabilecek önemli deri hastalıkları olduğundan kuruluk, kaşıntı, kızarıklık gibi bulguların uzun süre seyrettiği durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Ağız Kenarında Kurumanın Nedenleri Nelerdir?

  • Derinin nemini kaybetmesi dolayısıyla da kurumasına sebep olabilecek birçok neden vardır. Bunların başında soğuk ve kuru iklim şartları yer alır. Özellikle kuru iklim bölgelerinde kış aylarındaki soğuk havayla birlikte deri nem kaybeder ve kurur. Bu durumdan en çok ağız çevresi ve eller etkilenir. Nasıl ellerimizi sürekli yıkadığımızda nem kaybedip kuruyorsa, ağız çevresindeki dokularda yüzümüzü sürekli yıkamamızdan etkilenir ve kurur. Yüzü sürekli su ve sabunla yıkamak cildin sıvı dengesini bozar. Bunun sonucunda ağız kenarlarından başlayarak kuruma ve çatlaklar oluşur.
  • Bazı insanlar alışkanlık olarak sürekli dudaklarını yalar. Bunun sonucunda dudaklar ve ağız çevresindeki dokular sürekli ıslanıp kuruyarak nem kaybeder. Başlangıçta dudaklardaki kuruluğu gidermek için yapılan bu hareket sanıldığı gibi dudakları nemlendirmez. Sürekli ıslanıp kuruyan dudaklar daha fazla nem kaybeder.
  • Alerjik reaksiyonlar sonucunda da ciltte kuruma ve çatlaklar oluşabilir. Cildin alerjik maddelerle tamamı sonucunda bazı bölgeler fazlaca etkilenerek kurur. Ağız çevresi dokular hassas ve kurumaya elverişli dokulardır.
  • Bütün bu durumlarla birlikte bazı mantar, bakteri enfeksiyonları, bazı deri hastalıkları ağız çevresinde kurumaya yol açabilir. Kuruluğu gidermek için bol bol sıvı tüketilmelidir. Bununla birlikte sentetik nemlendiriciler yerine doğal bitki yağları nemlendirme için kullanılabilir. Eğer kuruluk geçmiyor ve ilerliyorsa, doktora başvurulmalıdır.

Keilitis Hastalığı Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Dudak ve çevresindeki dokularda meydana gelen sürekli (kronik) iltihaplanma hastalığına keilitis hastalığı denir. Dudak ve çevresindeki kuruma ile birlikte kızarıklık ve pullanma da görülür. UV ışınlarına fazla duyarlı insanlarda alerjik bir tepki olarak ortaya çıkabilir. Bazı bakteri ve mantarlar, diş protezi, alkol, sigara kullanımı ve bazı vitaminlerin eksikliği hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.

Güneşten kaynaklı UV ışınları da hastalığın oluşmasında son derece etkilidir. Özellikle yaz aylarında güneş ışığı daha dik açıyla gelir ve UV ışınları daha etkilidir. Keilitis cilt kanseri gibi birçok önemli rahatsızlıklara temel hazırlayabileceğinden tedavi edilmesi gerekir. Keilitis hastalığının birçok farklı sebepten kaynaklanan birçok farklı çeşidi vardır. Tedaviye başlamak için hastalığın çeşidinin ve sebep olan etkenin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Hastalığın tedavisinde güneşten koruyucu kremler, ilaçlar, lazer ve cerrahi tedaviler uygulanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ