Bebeklerde Kafa Terlemesi

  • 24 Kasım 2016
  • 9.099 kez görüntülendi.
Bebeklerde Kafa Terlemesi

Bebeklerde kafa terlemesi çok sık gözlenen bir olaydır ancak buna rağmen çoğu zaman anne ve babalar bu konuda telaşa kapılabiliyor. Kafa bölgesinde meydana gelen terlemenin birçok sebebi olabilir. Genellikle çevresel faktörlerden kaynaklı meydana gelmektedir.

Bebeklerde kafa terlemesi sürekli bir şekilde oluşuyorsa, bu durumun altında ciddi bir hastalık var olabilir. Böyle bir durumda hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekimin muayene etmesi, gerekli tetkikleri yapması gerekmektedir.

Bebeklerde Kafa Terlemesi Nedenleri Nelerdir?

1-)Normalden Kalın Giydirilmesi

Bebeğin normalden daha kalın giydirilmesi vücut ısısının artışına sebep olabilmektedir. Vücut artan ısıyı azaltmak amacıyla terleme yoluna gider ve genellikle bebeklerde kafa bölgesinde oluşan terlemenin en temel sebebi budur.

Bebeğin vücudunun hava alacağı, derinin nefes alacağı ve rahat edeceği şekilde giydirilmesi bebeğin rahat etmesi ve sağlığının korunması amacıyla büyük önem taşımaktadır.
Annelerin bebeklerde oluşan terlemelerde evham yapmaması öncelikli olarak farklı bir belirti yok ise bebeğin daha ince giyinmesini sağlamalıdır.

2-)Enfeksiyon Kaynaklı Hastalıklar

Bebekler, bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için birçok mikroorganizmaya açık ve savunmasız haldedir. Mikroorganizmaların vücudu istila etmesi sonucunda gözlenen enfeksiyonlarda yüksek ateş gözlenir. Yüksek ateşe bağlı bebekte normalin dışında bir terleme oluşabilir.

Yüksek ateş bebekler için çok ciddi kalıcı hasara sebep olabilir. Buna sebep olmamak için acil bir şekilde bebeğin ateşi düşürülmeye çalışılmalı ve mutlaka uzman hekime gidilmelidir.

3-)Emzirme Esnasında

Bebeklerin kafa bölgesinde terlemenin meydana geldiği olaylardan bir tanesi de bebeğin meme emdiği andır. Harcadığı efordan kaynaklı olarak bebekte terleme ve hafif ateşinde artış gözlenebilir.

Böyle bir durumda anneler kontrolde olmalı, emzirme pozisyonunu bebeğin en rahat edeceği şekilde oluşturmalıdır.

Emzirme sonrasında muhakkak bebeğin üzeri değiştirilmeli, terlemeden kaynaklı kıyafetler çıkarılmalıdır. Bu durumun göz ardı edilmesi bebeklerin sıkça hastalanmasına sebep olan nedenlerden bir tanesidir.

4-)Kabızlık

Bebeklerde çok sık karşılaşılan sorunlardan birisi kabızlıktır. Özellikle bağırsak sistemi yeterince gelişmemiş bebeklerde bu durum ile sıkça karşılaşılmaktadır.

Kabızlık yaşayan bebeklerin tuvaletini yapmaya çalışma esnasında ateşinin yükselmesi, terlemesi zorlanmasından kaynaklı görülen semptomlardır. Böyle bir durumda bebek rahatlatılmaya çalışılmalı, kabızlık için doktor kontrolünde gerekli ilaçlar kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ