Belimde Ele Gelen Kitleler

  • 09 Şubat 2018
  • 2.794 kez görüntülendi.
Belimde Ele Gelen Kitleler

İnsan vücudunun en önemli noktalarından biri olan bel, ana kemik yapısı olan omurganın bitiş noktasıdır. Bedeni iki parçaya ayıran bel bölgesi, tam orta nokta olarak da ifade edilebilir. Bu nedenle de bireyin hemen her hareketinden olumlu ya da olumsuz şekilde etkilenir. Bu bölgede, çeşitli nedenlere bağlı olarak kitle ortaya çıkabilmektedir. İlk anda bireyin endişelenmesine yol açan bu kitle, kötü bir nedenden oluşmuş olmayabilir de.

Belde Oluşan Kitlenin Nedenleri Nelerdir?

Genellikle 30 yaş üstü bireylerde ortaya çıkan bel bölgesinde kitle oluşumunun birbirinden farklı nedenleri bulunmaktadır.

  • Ağırlık kaldıran ve bunu çok sık tekrarlayan bireylerde, omurilikte yer alan sinir köklerinin zarar görmesi sonucunda bel fıtığı meydana gelir. Bel fıtığından kaynaklanan kitle oluşumu söz konusu olabilmektedir. Ancak bu gibi bir durumda bel ağrısı da şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
  • Bireyin sert bir yerden ya da şiddetli bir biçimde düşmesi gibi travmatik nedenlere bağlı olarak da bel bölgesinde kitle oluşumu meydana gelebilir.
  • Belde kitle oluşumunun günümüzde en yaygın sebeplerinden bir tanesi, strestir. Bireyin strese neden olan bir ortamda sürekli olarak bulunması, fizyolojik olarak da zaman içinde onu etkilemeye başlar ve vücut çeşitli şekillerde sinyaller verir. Kitle oluşumu da bu sinyallerden biri olarak düşünülebilir.
  • Masa başında hareketsiz biçimde uzun bir süre oturmak da vücutta kitle oluşumunu tetiklemektedir. Bu gibi durumlarda, bel bölgesine çok fazla yük biner ve boyun bölgesi de dahil olmak üzere vücutta ağrılar ve kitle oluşumları ortaya çıkabilir.
  • Yumuşak kitle olarak tanımlanan yağ bezeleri de bazen bel bölgesinde ortaya çıkabilir. Ağrı ya da acı hissine neden olmayan bu bezeler, genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir.

Beldeki Kitlelerin Tedavisi

Bel bölgesinde ortaya çıkan kitle bir temas ya da darbe sonucunda ortaya çıkmış değil ise, ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktor tarafından gerekli görülür ise teşhisin konulabilmesi için MR cihazı ile gerekli işlemler yapılabilir. Kitle bireyin vücudu için zararsız ise, genel olarak bazı kremlerle küçültülür ve yok edilir. Kitle krem tedavisine yanıt vermediğinde, cerrahi bir operasyon ile kitle alınabilir.

Cerrahi operasyon ile alınan kitlenin bıraktığı boşluk, omurilik tarafından doldurulur. Böylece bireyin hissettiği ağrı azalır ve birey normal şekilde hareket edebilir hale gelir. Ancak bu gibi bir durumda reflekslerin hassaslık kazanması söz konusu olabilir.

Kitlenin aynı bölgede yeniden görülme olasılığı da bulunmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmaması için, fibrin maddesi ile bölgeye dolgu işlemi de uygulanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ