Çok Sık Büyük Tuvalete Gitmek Neyin Belirtisi?
Çok sık büyük tuvalete gitmek neyin belirtisi en sık merak edilen sorulardan birisidir. Çok fazla yiyecek tüketmek, stres vb. etkenler nedeniyle gün içinde sık sık büyük tuvalete çıkabilirsiniz. Çok sık büyük tuvalete çıkmanın daha bir çok nedeni olabilir.
Dışkılama sayısı her kişide farklılık gösterebilmektedir. Bazı kişiler günde en az 3 kere tuvalete çıkarken bazıları ise ancak haftada 3 kere tuvalete çıkabilmektedir. Normal bir bireyin günde 6 kere idrara çıkması normal olarak değerlendirilirken günlük normal dışkılama miktarı ise 2 olarak değerlendirilmektedir. Günde en az 3 kez büyük tuvalete çıkan kişiler risk altında olabilir. Ciddi hastalıkların da belirtisi olabilecek bu sağlık sorunundan kurtulmak ve erken teşhis için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.
Çok Sık Büyük Tuvalete Gitmenin Nedenleri Nelerdir?
Sindirim sistemi problemleri nedeniyle gün içinde normalin üstünde sayıda büyük ya da küçük tuvalete gidebilirsiniz. Hem büyük hem küçük tuvaletinizi gün içinde sık sık yapıyorsanız bunun sebebi beslenme alışkanlıklarınız da olabilir.
Sık sık tuvalete çıkıyor ve bundan endişe duyuyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek teşhis için gerekli testleri yaptırabilir, sorunun kaynağını bulabilirsiniz.
Çok sık dışkılamanın sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Beslenme tarzında meydana gelen değişiklikler dışkılama alışkanlıklarında da değişikliklere neden olabilmektedir. Kişinin özellikle fazla miktarda lifli ürünler tüketmeye başlaması ile birlikte günlük dışkılama miktarında artışlar meydana gelebilir.
- Günlük dışkılama miktarının artmasının diğer bir sebebi ise çölyak hastalığıdır. Tedavi için mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Sindirim sisteminde meydana gelen iltihaplanma ve ülser gibi sağlık sorunları da dışkılama miktarının artmasına neden olabilmektedir. Crohn hastalığı gibi hastalıklar da bu soruna neden olabileceği için mutlaka gerekli testlerin yapılması gereklidir.
- Çok sık dışkılamanın diğer sebeplerinden birisi irritabl bağırsak sendromu(huzursuz bağırsak sendromu) sorunudur. Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri arasında sık dışkılama, karın ağrısı ve şişkinlik gibi belirtiler de yer alır. Gerekli tanı için organik testlerin yapılması gereklidir.
- Kullanılan ilaçların bazılarında yan etki olarak sık dışkılama sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Bu duruma neden olan ilaçların doktor kontrolünde alınması gereklidir.
- Sık dışkılamaya neden olan etkenlerden sonuncusu ise ülseratif kolit rahatsızlığıdır.Kalın bağırsakları doğrudan etkileyen bu rahatsızlığın diğer belirtisi ise kanlı ishaldir.
Sık Dışkılama Sorunu Nasıl Geçer?
Sık dışkılama problemleri yanında kişide başka semptomlar da mevcutsa, kişi acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.
Aşağıda yer alan belirtilerin ortaya çıkması halinde kişi zaman kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır:
- Şerit halinde sık sık dışkılama, dışkının boyutsal ve fiziksel olarak değişime uğraması,
- Dışkının gevşek ve sulu bir yapıda olması,
- Dışkının musku kıvamında olması,
- Dışkının kanlı ya da irinli bir kıvama sahip olması,
- Sık dışkılamanın yanı sıra karında şiddetli ağrılar oluşması halinde acil olarak doktora gidilmesi gerekmektedir.