Strafor Kanserojen mi?
İyi ısı ve ses yalıtımı yaptığı için sık sık strafordan yararlanılmaktadır. Strafor, yalıtım maddesi olarak apartmanlarda sıkça kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar kullanılan ısı yalıtım malzemelerin insan hayatına karşı çeşitli hastalıklara sebep olduğunu göstermektedir. Strafor da bu malzemelerden bir tanesidir.
Strafor ile direkt olarak temas halinde bulunulması kansere neden olabilmektedir. Özellikle kanseri tetikleyici sekonder bir unsurdur. Özellikle ısı yalıtımı yapan kişilerin bu malzemeler ile uzun süreli temas halleri bu hastalıkların oluşumuna sebep olabilmektedir.
Straforun kanserojen bir madde olduğu düşünülmektedir. Çeşitli kanser oluşumlarına temas süresine ve temas şekline bağlı olarak neden olabilmektedir. Akut zehirlenmeler dışında uzun vadeli ortaya çıkan kronik zehirlenmeler bu tür yalıtım malzemelerinde gözlenmektedir.
Strafor Hangi Hastalıklara Neden Olur?
1-)Deri Kanseri
Bu tür malzemeler ile direkt temas halinde çalışmak deri kanserlerine sık sık neden olmaktadır. Özellikle bu tür malzemeler ile çalışılırken korunma ekipmanlarının kullanılmaması uzun vadede hastalıklara sebep olmaktadır.
Açık deriye kesinlikle strafor başta olmak üzere hiçbir ısı yalıtım malzemesi temas etmemelidir. Ciltte açık yaralar, geçmeyen egzama ya da çeşitli kızarıklıklar ile kendini gösteren rahatsızlıklar ileri evrelerde cilt kanserine neden olabilmektedir.
2-)Akut ya da Kronik Zehirlenmeler
Strafor, ısı yalıtım malzemesi olarak kullanımının dışında yiyecek ve içecek sektörlerinde de kullanılmaktadır. Strafor kaplar ya da bardaklar sık sık kullanılmaktadır. Bu kaplar içerisindeki yiyeceklerden uzun süre beslenmek kronik zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Özellikle çocuklarda bu tür kaplar içerisindeki yiyeceklerin tüketimi bazı durumlarda akut zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Akut zehirlenmeler genellikle strafor malzemenin içerisindeki kloroflorokarbondan kaynaklanmaktadır.
Kloroflorokarbon; dünya sağlık örgütü tarafından sağlığa zararlı olduğu için, kanser oluşumlarına neden olduğu ve yatkınlık sağladığı için yasaklanmıştır. Çoğu yiyecek ve içecek sektörü bu karardan dolayı strafor kullanımını kaldırmış ya da sınırlandırmıştır.
3-)Alerjik Reaksiyonlar
Strafor içerisinde bulunan organik kimyasal malzemelerden dolayı çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Oluşan reaksiyonlar agresif bir şekilde seyredebilir. Kişinin nefes almasında dahi problemler yaşanabilir.
Ancak genellikle meydana gelen alerjik reaksiyonlar deri reaksiyonları şeklinde meydana gelmektedir. Kişinin strafor ile temasın kesilmesi ile hızla alerjik reaksiyon semptomları ortadan kaybolur.
NOT: Sağlığımız için yediğimiz yiyecekler kadar bu yiyeceklerin saklandığı ve tutulduğu kaplar ve ham madeleri de büyük önem taşımaktadır. Strafor, insan sağlığı açısından zararlılığı kanıtlanmış bir malzemedir. Bu nedenle bu tür kaplardan sonuna kadar uzak durunuz.