Sürekli Nezle Oluyorum

  • 19 Aralık 2017
  • 8.324 kez görüntülendi.
Sürekli Nezle Oluyorum

Nezle özellikle çocuklarda görülmekle birlikte toplumun her kesiminde görülen bir durumdur. Mevsim geçişi gibi ani sıcaklık değişimleri olan zamanlarda vücut bu değişime hemen adapte olamaz ve mikroorganizmalar kolay yerleşir. Genellikle nezleler birkaç gün içerisinde geçer. Fakat bazı durumlarda uzun süre geçmeyen veya sürekli tekrar eden nezle görülebilir.

Geçmeyen ve Sürekli Tekrar Eden Nezlenin Nedenleri Nelerdir?

1-)Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması

Bağışıklık sistemi vücuda giren mikroorganizmalar ile savaşır. Eğer bağışıklık sistemimiz güçlü değilse mikroorganizmalara karşı mağlup olur ve hastalıklar oluşur. Eğer güçlü bir bağışıklık sistemine sahip değilsek, nezle mikropları vücuda her girdiğinde hastalığa sebep olur.

Sürekli tekrar eden nezlenin sebeplerinden bir tanesi zayıf bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi beslenme ve günlük yaşam düzeninden kaynaklanıyor olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşılar yapılabilir. Bununla birlikte sağlıklı beslenme ve özellikle vitaminlerin vücuda tam alınmasıyla bağışıklık sistemi güçlenir.

2-)Sinüzit

Uzun süre geçmeyen nezleler sinüzit hastalığının habercisi olabilir. Kafa kemiklerinde ve yüzdeki kemiklere sinüs denilen boşluklar bulunur. Bu boşlukların çeşitli sebeplerden iltihaplanmasına sinüzit denir. 10-15 gün geçmeyen nezle sinüzit oluşmasına sebep olabilir. Baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alma bozuklukları, öksürük ve ateşlenme sinüzit habercisi olabilir.

3-)Saman Nezlesi

Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik nezle sürekli ve geçmeyen nezlelere sebep olur. Alerji bazı alerjen maddelere karşı vücudun gereğinden fazla tepki verdiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Alerjik nezlede burun içi dokular etkilenir. Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi nezle bulguları vardır. Saman nezlesi ile ilgili daha fazla bilgiye yazının devamında yer verilecektir.

Alerjik Nezlenin Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara karşı koruyan sistemdir. Bazı kişilerde bağışıklık sistemi daha farklı tepkiler verebilir. Normalde zararsız bir maddeye aşırı tepki verilmesi sonucu alerji oluşur. Bu aşırı tepki verilen maddeye ise alerjen denir. Alerjenlerin vücuda girmesiyle bağışıklık sistemi bazı maddeler salgılar. Bu maddeler burun dokusunda hasar, şişme ve kızarıklıklara yol açar. Bunun sonucunda nezle oluşur.

Başlıca alerjen maddeler hayvan atıkları, bazı besinler, kozmetik ürünleri, toz, akarlar, mantarlar olmakla birlikte bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Alerjilerin oluşmasında genetik faktörler önemlidir. Aile bireylerinde alerji görülenlerde alerji görülme riski %50 artmaktadır.

Saman nezlesinin tedavisinde öncelikle alerjen madde uzaklaştırılmalıdır. Eğer alerjinin hangi maddelerden kaynaklandığı bilinmiyorsa, alerji testi yapılarak alerjen madde tespit edilir. Bununla birlikte alerji sırasında ortaya çıkan ve alerji tepkilerine neden olan histamin maddesini baskılayan ilaçlar tedavi sürecinde doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ